Een pasgeboren baby zal met jullie communiceren door te gaan huilen. Aan jullie de uitdagende taak om te ontdekken wat jullie baby bedoelt. Jullie zullen zien dat jullie met de tijd de baby steeds beter gaan leren kennen en op een gegeven moment aan een huiltje gaan horen wat hij/zij bedoeld. Maar voordat het zover is, is het goed je te realiseren dat een baby kan huilen om de volgende redenen:
- Honger: Een pasgeboren baby wil vaak drinken. Het liefst iedere 2 a 3 uur. Probeer goed op de signalen te letten. Een kindje dat honger heeft zal smakgeluidjes maken, zijn tongetje uitsteken en op de handen gaan sabbelen. Als de voeding niet snel genoeg komt, dan zal de baby gaan huilen. In het begin zal er nog geen regelmaat in de voedingen zitten, maar na een aantal weken zal hier een patroon in te ontdekken zijn. Baby’s die de borst krijgen willen soms voor een korte periode en dan vooral in de avonduren gaan klusteren; dan willen ze ieder uur aan de borst. Leg de baby gewoon op verzoek aan en met een paar dagen is het klusteren weer voorbij.
- Darmkrampjes: Een kind dat krampjes heeft wil nog wel een signalen geven van honger, maar zal na de voeding nog steeds onrustig zijn. De darmpjes zijn na de geboorte nog niet helemaal rijp en daardoor kunnen kinderen last krijgen van buikkrampen. Ze zullen hierbij gaan huilen, gaan sabbelen om hun handen en veel gaan trappelen met hun benen. Het is dan belangrijk om de darmen wat rust te geven en even 3 uur tussen de voedingen te laten. De darmkrampjes beginnen meestal ongeveer 30 minuten na de voeding en zijn op zijn hevigst zo’n 5-6 weken na de bevalling. Tijdens een pijnscheut hebben de baby’s veel zuigbehoefte; geef de baby dan een speentje of je pink. Darmkrampjes kun je wat verlichten door de baby bij je te nemen en te troosten, door met de klok mee over het buikje te wrijven, door fietsbewegingen te maken met de benen van de baby of door de baby even in een warm badje te doen. De meeste kinderen hebben na 12 weken geen last meer van de krampen.
- Behoefte aan geborgenheid: Vooral de eerste nachten na de bevalling zal jullie kindje heel veel behoefte hebben aan jullie geborgenheid. De baby heeft negen maanden lang lekker warm bij zijn moeder in de buik gezeten en daarbij altijd geluid om zich heen gehad van de hartslag, darmbewegingen etc. Na de geboorte hebben sommige kinderen wat moeite met hun eigen grotere, stille en koudere bedje en zullen gaan huilen. Vaak worden de kinderen weer rustig als ze lekker warm bij je op de borst liggen en weer je hartslag kunnen horen. Totdat kinderen een paar maanden oud zijn, kan je ze nog niet verwennen of verkeerd gedrag aanleren, dus neem de baby gerust bij je op de borst.
- Vieze luier: Baby’s gaan ook huilen als ze in een vieze luier liggen, dus verschoon deze met iedere voeding en indien nodig nogmaals tussendoor.
- Koud of warm zijn: In de eerste week na de geboorte controleer je dagelijks meerdere keren de temperatuur van jullie kindje zodat je weet hoe warm of koud je de baby kan kleden of toedekken in zijn bedje. Hierna temperatuur je alleen nog bij twijfel. De temperatuur van een kindje kan je het beste voelen in het nekje. Voelt het nekje koud of juist heel warm aan, meet dan altijd even de temperatuur op. Een baby hoort in de eerste 3 maanden na de geboorte geen koorts of onder temperatuur te hebben, dus wordt de baby niet warmer of kouder nadat je de kleding hebt aangepast, neem dan altijd direct contact op.
Aangifte
Na de geboorte van jullie zoon of dochter zijn jullie verplicht om aangifte te doen van de geboorte. Het is raadzaam om de aangifte binnen 3 dagen na de geboorte te doen in de gemeente waar jullie kindje geboren is, anders riskeren jullie een boete. Is dit niet mogelijk omdat de derde dag op een dag in het weekend of een feestdag valt, dan moet de aangifte plaatsvinden op de eerst volgende werkdag. Neem altijd een geldig paspoort of identiteitskaart mee van degene die de aangifte doet en die van de moeder van het kindje. Als jullie het kindje in de zwangerschap hebben erkent (indien jullie niet gehuwd zijn) dan is het verstandig om ook een kopie van de erkennigsakte en de akte van naamskeuze mee te brengen naar de aangifte. Een geboortebewijs van het ziekenhuis of de verloskundige met daarin de geboortenamen, geboortedatum en geboortetijd van jullie kindje is niet verplicht, maar kan wel handig zijn om mee te nemen.